May 23, 2009

Yang Lain


DIA mencuba untuk menghurai dan menyelesai teka-teki tanpa kunci kata. Imaginasi bukan sahaja boleh menjadi penyelamat bahkan boleh menjadi pemisah kepalanya menjadi dua. Betul atau salah tiada akan pernah sama bagi mereka. Minda kau mengajar untuk bercakap benar dan suci. Tetapi mendengar pula yang lain bercerita tentang khayalan-khayalan dan peri-peri. Dan mungkin kau rasakan berbohong boleh menjadi penyelamat diri dari kata-kata yang keji.

Kebenaran adalah yang sepatutnya kau hebah kepada semua. Tapi kau malu tentang kebenaran segala. Lalu penghinaan menjadi musuh. Lojiknya dengan hanya satu hembusan fantasi, yang lain mampu sahaja kau bunuh. Dan sepatutnya lebih banyak kau bercerita maka lebih tinggilah kau berada. Tetapi kau menjatuh meremuk diri menjadi kepingan-kepingan kecil dengan sengaja.

Kau berdusta dan berbohong lalu yang lain merayakan kejayaan. Hidup dalam serba salah kerana didera oleh ketiadasedaran. Jauh mana mampu kau pergi malah berapa banyak kisah mampu kau cerita? Jika terfikir untuk mementingkan diri mengapa tiada difikirkan untuk dirinya juga?

Andai kau berkata benar maka amanlah tanpa dosa. Penderitaan diri yang dihukum oleh makhluk-makhluk yang dengki dan hina. Kau tahu kelemahan dia bila berhadapan dengan wajah serba salah. Tiada dia dihormati lagi dan diisolasi oleh bayang-bayang sendirinya yang kalah.

“Khabarkan di mana aku. Khabarkan kerana aku keliru. Khabarkan apa yang telah dilihat mata. Khabarkan kerana aku telah buta.”

Yang lain boleh mengajar kau berdusta. Yang lain boleh menawarkan perjanjian. Yang lain boleh melepas diri mereka dari kesalahan. Tetapi kau tiada akan dapat lari dari dosa.

Yang lain boleh berkata apa sahaja. Yang lain boleh mengajar ketiadabersalahan. Kau boleh melepas dari kedosaan. Tetapi kau tiada akan dapat lari dari dunia.

* Inspired by Shamsudin Ali.

5 comments:

zaidharis May 26, 2009 at 5:40 AM  

bro,
lama tak berbual,
aku cuma mendoakan kau sihat.

kau masih berjuang?

Ladyee.Ladybug.Yna May 26, 2009 at 9:19 PM  

semakin jauh...

miss jiejie May 30, 2009 at 11:04 PM  

Hye !!
new stuff here !!
Adew baju baru².!!
howt stuff !!
Murah² !!sile singgah !!=)
first came first serve !
tq

zaidharis June 5, 2009 at 1:08 AM  

yang lain,
mungkin bukan cerita dongeng.
tapi cerita,
yang reka,
untuk tidak suka.

lalink7 June 5, 2009 at 10:34 AM  

puitis ayat2 anda..
thx singgah my blog..

  

Back to TOP