June 10, 2009

Obsessed Part III


LIHAT jika kau masih kenal dengan suara yang pernah menyuara. Bisikan rayuan hati pujuk diri yang menjerit di telinga. Menuntut penukaran yang lebih baik. Menuntut takdir yang lebih baik. Dan menuntut hari esok yang lebih baik.

Lihat jika kau masih kenal cahaya yang pernah mencahayai. Pelangi berwarna yang bersinar untuk kau dan dia kongsi. Kejayaan boleh menjadi kebahagian. Kejayaan boleh menjadi kebencanaan. Kejayaan bergantung kepada apa yang boleh terjadi.

Cabaran terakhir dalam hidup. Permainan yang kau reka. Mainkan cara yang terbuka.

Cabaran terakhir dalam hidup. Perjalanan yang kau tempa. Tiada jalan yang kedua.

* Inspired by Shamsudin Ali.

June 02, 2009

Obsessed Part II: Senandung Penggodaan


DIGODA dan dibutakan hidup oleh makhluk yang kononnya berkuasa. Tiada sedari tetapi mereka ada. Pandangan mata adalah tipuan segala. Bisikan kata menuli telinga.

Kepuasan dan kepedihan, kekerasan dan kemarahan, keserakahan dan keghairahan, semuanya berdiri sama tinggi. Mati di dalam sukma dan dominan di dalam hati. Kehidupan yang dipenuhkan dengan janji-janji. Cuma sedikit menjadi penyimpan dan yang lain melempari.

Dipenjara di dalam sangkar kenafsuan. Kau khianati setiap kemahuan dan keinginan. Fantasi ditawan oleh pusaran air yang beku. Mimpi-mimpi dijebak di dalam paya yang kering layu.

Diperangkap di tengah lautan yang mengabusi. Dia menderita hingga hampir mati. Nyalaan godaan seperti bakaran yang membakar hangus. Dan luka itu menyiat pula segala seksa sengsara halus-halus.

* Inspired by Shamsudin Ali.

June 01, 2009

Yang Lain Part II: Persamaan Lengkung Frustrasi


PANDUAN telah diberi dan pilihan dalam genggaman. Kini kau pemilik bagi setiap masa yang telah dia korbankan. Cabaran dan soalan yang datang tiada perlu kau bimbang. Kerana ada yang ada dan ada yang menunjuk peluang.

Waktu telah tiba dan dia akan sentiasa bertelinga. Kau boleh menukar pilihan tanpa alasan apa-apa. Tetapi dunia akan melutut sepi bila semua cerita dia dedahkan. Tubuh tiada akan lagi berdiri di atas kaki bila setiap rahsia dia bukakan.

Dia adalah kau dan kau adalah dia. Dia hidup di dalam tanpa ruang untuk kau sembunyi rupa. Dia di dalam minda dan dia di dalam hati. Kau akan terus mendengarnya sehingga hari kematian kau tiba.

* Inspired by Shamsudin Ali.

  

Back to TOP